Bir parçanın tamir edilip edilememesi kullanıcılar tarafından çok merak edilen bir sorudur. Tamirat sürecinin tercih edilmesinde ekonomik sebepler ağır basıyor. Peki, tamirat yaptırdıktan sonraki süreçler başarılı mı, hep bir soru işareti kalıyor akıllarda. Bu yayınımızda direksiyon pompası tamiri yapılır mı, tamir fiyatları ne kadar gibi sorulara sizler için cevap vereceğiz.
Direksiyon pompası tamiri yapılır mı?
Yetkili servislerde bir arıza oluşması durumunda tamir işlemine girilmeden, direkt yenisinin değişimi tavsiye ediliyor. Oto sanayi sitelerinde tamirini yapan bazı firmalar ile karşılaşabilirsiniz. “Pompa tamircileri” olarak adlandırılan esnaf grubu arızanın boyutuna göre tamir işlemini gerçekleştirebiliyor. Burada önemli olan konu arızanın boyutu, örneğin, direksiyon pompası içini tamamen yemişse yani hidroliğin bulunduğu bidonun içinde talaş kırıntıları ile karşılaşıyorsanız yapabileceğiniz çok fazla bir şey kalmıyor. İç kısmı tamamen dağılmış demektedir. Onarım yaptırmak isteseniz bile hemen hemen bütün parçaları değiştireceğiniz için tamirinin fiyatı, yenisini takmanın üzerine çıkacak. Dolayısı ile sağlıklı çalışan yeni bir sistemi kurdurmanız sizin avantajınıza olacaktır. Ya da olumlu bir örnek vermemiz gerekirse elektrik destekli direksiyon pompaları içinde direksiyonun sertleşip zor dönmesi sık karşılaşılan bir arızadır. Bu arızayı genel olarak motorun çalışmasını sağlayan yeşil entegre veriyor. Bu entegre üzerinde kullanıma bağlı olarak oksitlenme ya da lehimlerinde kopma olarak karşımıza çıkabiliyor. İyi bir elektronik tamircisi oksitlenmeyi temizleyerek lehimleri yenileyip sistemi tekrar çalışır bir yapıya büründürebilir. Peki buna değer mi, ne kadara tamir ederler? Hemen açıklayalım…
Direksiyon pompası tamiri fiyatı
Sizlere aktaracakları onarım fiyatı arızanın boyutu ile bağlantılıdır. Öncelikli olarak arızalı parçanın net tespit edilmesi gerekiyor. Fiyat araştırması için arıza tespitinden sonra fiyat toplayıp size en uygun gelen firmayı tercih edebilirsiniz. Tavsiyemiz fiyat dışında firma özelinde de bir araştırma yapın, kullanıcı yorumlarını okuyun, memnuniyet oranları ve aktardıkları fiyatı göz önüne alarak devam edin.
Verdiğimiz örneklerden yola çıkalım. Elektrik destekli direksiyon pompalarında karşımıza çıkan entegre hatası için lehim yenileme ve oksit temizleme işlemini yaptırmak isterseniz ortalama olarak 750-1000 TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Her ne kadar tamiri basit bir iş gibi görülse de direksiyon kolonunu komple sökmek zorunda oldukları için onarım süresi oldukça uzun. Üstelik yalnızca bu entegreyi tamir etmeniz yetmeyecek. Direksiyon birçok yardımcı unsuru yönlendirdiğinden adaptasyon işleminin gerçekleştirilmesi gerekli. Yani, yeni parça araca tanıtılmalı. Mesela açı sensörü ismi verilen bir parça tekerleğin hangi açı için ne kadar dönmesi gerektiği bilgisini aktarıyor. Dolayısı ile bunların tanıtımını araca yapmamız gerekli.
Ya da hidrolik destekli direksiyon pompalarından verdiğimiz örnekteki talaş kırıntıları… Sistem arıza nedeni ile yağ emişi dışında havanın da emişine maruz kalıyorsa basınç yükseldiği sırada ya da çok düşük basınçta çarp ve vurmalara maruz kalır. Bu da kopmalara neden olacaktır. Arıza bu seviyeye gelmeden önlem alınırsa bir ihtimal onarımı mümkündür. Örneğin hava emişini kesmemiz gerekli. Neden hava alıyor?
– Hidrolik yağı eskimiş, dinlenmemişse
– Dönene sıvı direk pompanın emiş kısmına giriyorsa
– Emiş hattındaki boru ya da bağlantı parçalarında kaçaklar varsa
Böyle durumlarda sıvı emişi dışında hava girişi olacaktır. Sizler bu aşamada olayı hissederseniz arızanın büyümesini engelleyebilirsiniz. Arıza belirtilerini detaylıca incelemiştik, o belirtiler yukarıdaki aksaklıklardan kaynaklanıyor. Arızanın bulunduğu bölgeye göre karışılacağınız fiyat değişir. En iyi ihtimalle de 500 TL’yi gözden çıkarmanız gerekir. Eğer hissetmeden kullanmaya devam eder ve pompanın tamamen parçalanmasına neden olursanız mutlaka yenisini taktırmalısınız.
Bu arıza tipleri dışında değinmiş olduğumuz farklı bir konu vardı. O da pompanın çıkarmış olduğu sesler. Bu seslere yönelik neler yapılabilir, illaki yenisini takmalı mıyız? Sizler için bu konuyu biraz daha detaylandırıyoruz.
Direksiyon pompası sesi nasıl kesilir?
Sesi duyuyorsanız tebrik ederiz. Tıpta erken müdahale ne kadar önemli ise otomobilde de arızanın başlangıcını anlamak o kadar önemli. Ne kadar hızlı müdahale edip arızalı parçayı değiştirme sürecini arttırırsanız diğer aksamlara zarar vermesini engelleyeceğiniz için karşınıza çıkacak onarım maliyetini o kadar düşürürsünüz. Bu sesleri bazı otomobil modellerinde ağırlıklı olarak görebiliyoruz. Örneğin, megane 1 direksiyon pompası, astra g direksiyon pompası, 307 direksiyon pompası, clio 2 direksiyon pompası, vectra b direksiyon pompası, golf 4 direksiyon pompası daha yoğun olarak direksiyon hidrolik pompası arızası yaşayan araç modellerindendir.
Öncelikli olarak sesi kesmek için yapacağınız ilk kontrol hidrolik seviyesi olsun. Seviyenin az olması sistemin çalışmasını zorlaştıracağından ses yapabilir. Kapağı açıp seviyeyi tamamlayarak bir süre gözlemleyebilirsiniz. Ses belki de kesilecektir. Eğer kesilmiyorsa komple hidrolik değişimi yöntemi de denebilir. Birçok sesi kestiğinden hiç şüpheniz olmasın.
Tamamlayıp gözlemlemenize üzerine bir de değiştirmenize rağmen ses kesilmemişse alternatifleri sıralayabiliriz. Akla gelebilecek ikinci büyük ihtimal bağlantı rekorları, rekorların değişimi yapılarak direksiyon pompası sesini kesmek mümkün. İşlem biraz zor olacağı için bu konuda profesyonel bir destek almanız gerekiyor. 307 direksiyon pompası özelinde pompaya alt kısımdan takılan harici bir takoz sesi minimize edebiliyor.
Bunlar dışında motordan hareket aldığı için bağlantılı olduğu kayışlar ses yapıyor olabilir. Elinizle kayışları biraz yoklayın bir esneme olup olmadığını gözlemleyin. Bazen araya harici küçük bir parça sıkışabiliyor. Ya da miadını doldurmaya başladığı için küçük kılcal çatlaklar oluşabiliyor.
Elektrik destekli direksiyon pompalarında bir ses duyabilirsiniz. Belirttiğimiz gibi bu sistemin özelinde harici bir motor bulunuyor. Bu motorun belirli bir çalışma sesi var. Bu da bir arıza değil, sistemin çalışma yapısıdır.
Tüm denemelerinize rağmen arızalı olan sesi gideremiyorsanız onarım ya da değişim yaptırmanız gerekli. Onarımda karşımıza çıkabilecek ihtimalleri sıralamıştık. Peki ya değişim? Direksiyon pompası değişimi nasıl yapılır bu konuyu biraz daha açalım.
Direksiyon pompası değişimi nasıl yapılır?
Oldukça zahmetli ve uzun süren bir işlem, bu nedenle ödenecek işçilik ücreti de fazla olacaktır. Onarım yapan teknisyenler onarım aşamasındaki zamanın büyük çoğunluğunu sök-tak işlemi üzerinden gerçekleştirir. Bu işlem araç sahiplerinin amatör bir şekilde kendilerinin yapabileceği kadar küçük bir işlem değil. Aracın türüne göre egzoz, rot başları hatta yağ pompasının bile sökülmesi gerekiyor. Kaldı ki işlem yalnızca sök ve yenisini tak kadar kolay bir işlem değil. Montajın işçiliği de çok ama çok önemli. Pompanın bağlantılarını doğru yapmanız gerekiyor, yapılacak en küçük bir hata yeni pompayı da çöp konumuna düşürebilir. Çünkü hatalı bir işlemde üzerindeki mukavemet rulmanların üzerine yüklenebileceğinden pompa çok kısa süre içerisinde arıza gösterir. Bunun dışında pompa bağlantı parçalarını ısıtarak takmanız gerekiyor. Muhtemelen evinizin içinde herhangi bir yerlerde devasa bir oksijen kaynağı seti yoktur.
Karşınıza çıkabilecek arızaları, değişim, tamir, fiyat açısından seçeneklerinizi inceledik. Detaylı bir şekilde anlattığımız gibi direksiyonunuzda herhangi bir ses, yağ kaçağı, savrulma hissiyatları oluşursa acil müdahale etmeniz gerekiyor. Direksiyon aracınıza yön veren çok önemli bir parça, arızalanması durumunda hiç de istenmeyen durumlarla karşılaşabilir hatta kaza bile yapabilirsiniz. Tavsiyemiz onarım yöntemlerini çok tercih etmemeniz gerektiği. Rakamın büyük bir çoğunluğunu sök-tak işlemi oluşturuyor. Söküp taktıktan sonra da tamir ettirene kadar yenisini taktırmanızı tavsiye ederiz. Bir arıza ile karşılaştığınızda önce yağ seviyesini kontrol edin, eksikse tamamlayın. Ses kesilmezse değiştirin sorun yine devam ediyorsa o zaman mutlaka yeni bir direksiyon pompası montajı yöntemini tercih edin.